Zupa krem z dyni

Bardzo lubimy proste w przygotowaniu i pożywne zupy.
Zupa krem z dyni z nutą imbiru i kokosa jest przepyszna i przede wszystkim zdrowa, a dodatkowo niskokaloryczna- dlatego jest świetnym wyborem podczas diety odchudzającej. 
Przepis dostępny w naszej aplikacji MyProportion.

Dynia to  warzywo bogate w witaminy ( m. in. A, C i witaminy z grupy B) i minerały (m.in. wapń, fosfor, potas). Zawiera nieoceniony cynk, a przy tym ma mało kalorii
Indeks glikemiczny dyni jest wysoki [75], dlatego nie powinni jej spożywać ludzie chorujący na cukrzycę.
Dynia jest również bogata w beta-karoten- barwnik roślinny i równocześnie substancja o właściwościach leczniczych. Beta-karoten jest przeciwutleniaczem, czyli hamuje szkodliwe procesy oksydacyjne. A w związku z tym spożywanie dyni może zapobiegać rozwojowi wielu chorób. Dodatkowo beta-karoten obniża poziom cholesterolu. I tym samym zapobiega odkładaniu się złogów cholesterolu w ścianach tętnic, czyli zapobiega występowaniu miażdżycy, chorób serca (np. udaru mózgu lub zawału). Ponadto dynia reguluje poziom ciśnienia tętniczego.

Krem z dyni
Krem z dyni

Czas przygotowania: 70 min
Kalorie: 481
Białko: 8 g
Węglowodany: 38 g
Tłuszcze: 42 g

Składniki na 1 porcję zupy kremu z dyni:

Dynia 1 porcja (220 g)
Marchew 1 średnia sztuka (45 g)
Olej kokosowy 1 łyżka (10 g)
Cebula 1 średnia sztuka (100 g)
Czosnek 1 ząbek (5 g)
Imbir około 1 cm kawałek (5 g)
Mleko kokosowe 1/2 szklanki (100 g)
Pestki dyni 1 łyżka (10 g)
Curry
Kurkuma
Cynamon

Sól

Przygotowanie dyni:

1. Rozgrzej piekarnik do temp. 180 st. C.
2. Dynię umyj, usuń gniazdo nasienne i obierz ze skóry.
3. Pokrój w kostkę, wyłóż na pergamin, dopraw delikatnie solą i piecz około 15 min.

Przygotowanie zupy kremu z dyni:

1. Marchew umyj, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
2. W garnku rozgrzej olej, wrzuć pokrojoną, obraną cebulę oraz czosnek i starty imbir.
3. Dodaj curry, kurkumę oraz cynamon i smaż na wolnym ogniu około 3 min.
4. Wrzuć dynię, marchewkę, uzupełnij wodą trochę poniżej poziomu dyni i dopraw solą według uznania.
5. Gotuj około 15 min.
6. Wlej mleko kokosowe i gotuj jeszcze 5 min na delikatnym ogniu.
7. Zmiksuj i ponownie dopraw w razie potrzeby.
8. Wyłóż na miskę i posyp pestkami dyni.


Jeśli skorzystasz z naszego przepisu, będzie nam bardzo miło jeśli dodasz zdjęcie (story lub post) na Facebook lub Instagram i nas oznaczysz:
Instagram
Facebook
Dziękujemy!

Domi Zaremba
administrator

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *