Dietetyczna Szarlotka

Dietetyczna szarlotka to idealny deser na diecie odchudzającej. Gdy raz ją upieczecie to stanie się stałym bywalcem na Waszych stołach. Dlaczego? Bo jest smaczna i przede wszystkim zdrowa. Poznaj nasz przepis na dietetyczną szarlotkę!

Dieta powinna być smaczna, ponieważ wtedy w łatwy sposób można ją przestrzegać. A dieta jest skuteczna tylko jeśli ją przestrzegamy.
Jabłka są bogate w liczne wartości odżywcze i nieocenione właściwości zdrowotne. Dzięki dużej zawartości błonnika regulują pracę jelit, a zawarte w nich pektyny działają oczyszczająco na organizm– usuwają z niego toksyny. I między innymi dlatego warto jeść jabłka regularnie.
Przepis dostępny w aplikacji MyProportion.

Jabłka są bogate w liczne wartości odżywcze i nieocenione właściwości zdrowotne
Jabłka są bogate w liczne wartości odżywcze i nieocenione właściwości zdrowotne

Jabłka są niezastąpionymi produktami w dietetycznej i zdrowej diecie. Warto zaznaczyć, że sporo zależy od gatunku jabłka jaki wybierzemy do przygotowania szarlotki. A jak wiadomo gatunków jest wiele. Jeśli lubicie desery z jabłkami to sprawdźcie nasz przepis na pieczone jabłko z miodem i cynamonem – blog Nauka Jedzenia.
Jabłko to świetna przekąska na diecie odchudzającej, dlatego warto wprowadzić je na stałe do swojego jadłospisu.
Wypróbujcie nasz przepis i dajcie znać w komentarzach czy Wam smakowało.

Czas przygotowania: 60 min
Kalorie: 382
Białko: 5 g
Węglowodany: 55 g
Tłuszcze: 16 g

Składniki na 1 porcję dietetycznej szarlotki:

Jabłko 1 średnia sztuka (150 g)
Masło klarowane 2 łyżeczki (15 g)
Mąka żytnia 1/2 szklanki (50 g)
Słodzik erytrytol 3 łyżki (30 g)
Proszek do pieczenia 1 łyżeczka (4 g)
Cynamon

Przygotowanie dietetycznej szarlotki:

1. Masło pokrój na drobne części i wrzuć do dużej miski.
2. Dodaj mąkę, erytrytol, proszek do pieczenia, cynamon. Dokładnie wymieszaj.
3. Dokładnie zagnieć ciasto, tak aby tworzyło jednolitą masę.
4. 3/4 ciasta włóż na spód małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Obrane jabłko zetrzyj na tarce lub pokrój w małą kosteczkę. Wyłóż na ciasto znajdujące się w tortownicy i posyp cynamonem.
6. Pozostałą część ciasta rozsyp na górze jako kruszonkę.
7. Piecz w 180 st. C przez 50 min.


Jeśli skorzystasz z naszego przepisu, będzie nam bardzo miło jeśli dodasz zdjęcie (story lub post) na Facebook lub Instagram i nas oznaczysz:
Instagram
Facebook
Dziękujemy!

Domi Zaremba
administrator

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *