Makaron z serem

Makaron kukurydziany z serem żółtym piórko

Makaron z serem to jeden z najbardziej popularnych posiłków w naszej aplikacji dietetycznej MyProportion. I wcale nas to nie dziwi, bo to przepis bardzo prosty, szybki i smaczny. A dodatkowo idealnie sprawdza się podczas odchudzania, szczególnie gdy jako składnik użyty zostanie wysokobiałkowy ser żółty piórko. Jak zrobić makaron z serem? Poznaj nasz przepis!

Czy makaron to dobry wybór podczas odchudzania? Oczywiście, jeśli jest odpowiednio przygotowany. Makaron z sosem lub tak jak w poniższym przepisie z serem to bardzo smaczny i zdrowy posiłek, który może być składnikiem każdej diety. Sprawdź również nasz dietetyczny przepis na makaron z sosem pomidorowym na blogu Nauka Jedzenia.
Podczas gotowania makaronu należy użyć właściwej ilości wody- 1 litr na każde 100 g makaronu. Odcedzony makaron należy jak najszybciej połączyć z serem, aby ser się roztopił.

Podczas gotowania makaronu należy użyć właściwej ilości wody- 1 litr na każde 100 g makaronu
Podczas gotowania makaronu należy użyć właściwej ilości wody- 1 litr na każde 100 g makaronu

Ser żółty niskotłuszczowy składa się z mleka pasteryzowanego, białek mleka, soli, chlorku wapnia (stabilizator), kultur bakterii mlekowych, podpuszczki i barwnika annato. Zawartość tłuszczu w 100 g produktu wynosi jedynie 3 g. Skład tego sera jest przeciętny to znaczy, że nie jest wybitnie zdrowy, ani też nie przeraża.
Ma delikatny smak i jednolitą konsystencję. Jest to najchudszy ser dojrzewający dostępny w sprzedaży, idealny dla osób odchudzających się lub kontrolujących ilość spożywanego tłuszczu w diecie np. z przyczyn zdrowotnych. Również zawiera znacznie mniej cholesterolu niż większość żółtych serów. A zawartość białka podwyższona jest do 35%, dzięki czemu jest to ser polecany też osobom uprawiającym sport i chcącym zwiększyć masę mięśniową. Zawartość wapnia to 1300 mg w 100g, co ma korzystny wpływ na kości.

Czas przygotowania: 15 min
Kalorie: 705
Białko: 72 g
Węglowodany: 85 g
Tłuszcze: 7 g

Składniki na 1 porcję makaronu z serem:

Makaron kukurydziany 1 porcja (100 g)
Ser żółty niskotłuszczowy piórko 15 plastrów (200 g)

Przygotowanie makaronu z serem:

1. Ugotuj do miękkości makaron według zaleceń znajdujących się na opakowaniu.
2. Odcedzony makaron umieść ponownie w rozgrzanym garnku i dodaj drobno pokrojony lub starty ser.
3. Przez kilka minut ciągle mieszaj, aż do momentu rozpuszczenia sera.


Jeśli skorzystasz z naszego przepisu, będzie nam bardzo miło jeśli dodasz zdjęcie (story lub post) na Facebook lub Instagram i nas oznaczysz:
Instagram
Facebook
Dziękujemy!

administrator

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *